Rose Cottage ( januari 2021)

 


Januari 2021


Terug naar overzicht

Na de feestdagen weer lekker verder gegaan met mijn geknutsel aan de English Cottage Garden.

Nu de linkerkant helemaal klaar is ben ik begonnen aan het  middelste deel.

Daar moest een verhoging komen en ik zat er al een tijdje tegen aan te hikken hoe ik dat precies ging doen. 

Als voorbereiding had ik al verschillende diktes van styrofoam gekocht en die ben ik op elkaar gaan stapelen, op sommige plaatsen hoger dan de andere om een relief in de tuin te krijgen.

De gazebo komt in het midden van de tuin en dat wordt ook het hoogste punt.

Enfin, het was wat passen en meten en ter plekke bedenken hoe het precies moest worden maar er is iets uit gekomen. Het ziet er nog niet uit, die dikke witte plakken in mijn mooie tuin, het ziet er in ieder geval totaal niet tuinachtig uit. :-( 

Ik heb de stukken alvast allemaal bruin geverfd, niet alleen voor het zicht nu, maar ook voor het nut. Er komt 'aarde' op de stukken, gedroogde koffieprut, maar om te voorkomen dat die witte ondergrond er door heen gaat komen moet ik het wel centimeters dik leggen. Ofwel de ondergrond bruin verven, dan hoeft het minder dik.... 








De stukken styrofoam heb ik met snelgips aan elkaar gezet en ook de overgangen wat 'smoother' gemaakt en dan afgewerkt met gedroogde koffieprut, het ziet er direct al heel anders uit. 

En dan: de vijver.

Ik had de vorm uitgetekend op de foam, en daarna heeft Jan het heel voorzichtig met een brander bewerkt, door de hitte smolt het een beetje en kwam er diepte in. Ook door het verven in verschillende kleuren komt er diepte in, hoe donkerder hoe dieper het lijkt. In het echt is het maar 1cm op het diepste punt. 
Hier gaan we dan resin in gieten en dat wordt het water.

Maar eerst moet erom heen nog aangekleed worden, wat waterplantjes ook en een houten vlonder.





Helaas, de eerste poging om de vijver te vullen mislukte. Het vullen op zich ging prima, het zag er mooi uit, glad. Maar.... toen we de volgende dag hoopvol gingen kijken of het mooi was uitgehard bleek het niveau in de vijver tot de helft gezakt en lag het plakkerige spul overal onder de platen, het was een chaos, dramatisch en vies. Gelukkig bleef mijn man kalm, ik niet helemaal, ik zag al voor me hoe ik van nul moest herbeginnen. Maar Jan haalde al het overgebleven spul uit de vijver, we maakten alles schoon wat overal lag en probeerden de schade te repareren. Er moest eerst weer opnieuw geverfd worden want met het verwijderen van de resin was ook verf meegekomen.  We wisten niet of 'het lek' kwam omdat de foam misschien poreus was en het daardoor was weggetrokken of dat de naad tussen de twee platen niet waterdicht was. We hadden het wel dichtgekit, en ook goed, dachten we. Maar wat nu de precieze oorzaak nu was weten we niet.

Voor de zekerheid hebben we na het opnieuw verven twee dikke lagen vernis over de hele vijver gesmeerd en daarna opnieuw een laagje resin erin gegoten, een kleine hoeveelheid deze keer, om te checken. Op zich ging dat goed, het liep niet weg maar er kwamen nu wel bubbels in, in tegenstelling tot de eerste keer. Maar we durfden er niet meer aan te komen, bang voor nieuwe schade, eerst maar wachten tot het uitgehard was. 

Het uitharden duurt 24h per laag dus ondertussen heb ik nog wat Hosta's gemaakt, ik heb er nog een heleboel nodig. Voor mijn eerste tuin had ik zelf bladeren gekleurd maar nu was ik slimmer, ik ben op de site van de Hosta Society gaan kijken en heb daar wat bladeren gedownload en die verkleind, 3 verschillende maten per plant, die uitknippen, vormen, een stuk draad aan vastplakken en in een groep bij elkaar zetten zoals een echte Hosta. Maar voor het zover is ziet het er raar uit, ook omdat ik de achterkanten van de bladeren met krijt wat kleur geef, dat het niet zo 'wit' is als je een stukje onderkant zou zien. 



Op de foto hierboven liggen 7 verschillende Hosta's klaar om in elkaar gezet te worden en rond de vijver geplant, over 1 Hosta doe ik een half uur, van uitknippen tot plant. Het ziet er hier uit als een zooitje, maar het resultaat is mooi, al zeg ik het zelf. 

Geef toe, dat ziet er toch heel erg 'echt' uit.

Enfin, na een week laagjes leggen in de vijver was hij vol. Niet zo mooi glad als ik gewild had, maar bij nader inzien ziet het er ook wel natuurlijk uit, alsof er beweging in het water zit.
Dus eindelijk kon de vijver op zijn plaats en kon ik de planten bij de gazebo planten en alles aan de vijverkant wat afwerken. Een hele week ben ik bezig geweest met van alles en er leek eigenlijk weinig gebeurd, en nu opeens op 1 dag is alles samen gekomen en ziet het er opeens helemaal anders uit.

Toegegeven, ik vind het zelf geweldig mooi geworden, echt zoals ik het in mijn hoofd had, mijn fantasie is werkelijkheid geworden en ik ben heel blij en eigenlijk ook heel trots. 





De waterlelies  zijn ook prachtig gelukt, maar die heb ik niet zelf gemaakt, die heeft Jan geprint. En als je heel goed kijkt zie je op het blad van een waterlelie ook nog een kikkertje zitten, net als de vissen en de schildpadden geprint. 
De planten IN de vijver zijn van plastic, ik durfde het niet aan om papieren planten in de resin te zetten, het is raar spul. Alle planten erom heen zijn wel zelf gemaakt zoals de Hosta's en de  witte Vinca. 

Nu ga ik een Hydrangea border maken, tenminste, een paar planten. De eerste zijn al af en ik vind ze wel mooi geworden. 
Hydrangea 'Annabelle' in 1/12 schaal 

Een week hard 'gewerkt'.
En als ik de foto's van vorige week bekijk is er alweer zoveel veranderd. Geen grootse projecten maar ik  ben de border rond het rozenprieel aan het vullen, en die is best groot als je het vol wil krijgen. Maar het lukt dus aardig ook al gaat het heel langzaam, planten maken en dan ook  zo correct mogelijk is behoorlijk tijdrovend. 

Eerst heb ik 4 Hydrangea 'Annabelle' gemaakt, en varentjes, en Brunnera's. En toen nog 2 Hydrangea 'White Lacecap', helemaal zelf verzonnen hoe ik het zou doen en ik vind ze super schattig geworden, net echt. Ook heb ik nog tientallen blaadjes van de Pulmonaria geprint en geknipt. Daar wil ik nu nog wat bloemetjes voor maken, maar ik ben er nog niet helemaal uit hoe ik dat ga doen. In ieder geval moeten het witte worden, de Pulmonaria 'Sissinghurst White'. 
Tenslotte is de hele border met rozenprieel en al licht geïnspireerd op de witte border met rozenprieel in de tuinen van Sissinghurst. 

De Brunnera, het blad van de B. 'Jack Frost' maar met de bloemkleur van 
B.'Mr Morse', dus niet helemaal botanisch correct maar ik dacht niet dat de gemiddelde poppenhuisliefhebber daar wakker van zal liggen. 


Alle stukken die ik gemaakt heb en nodig had voor de Hydrangea 'White Lacecap' 


De combinatie van de 2 verschillende Hydrangea's, samen met Hosta's en Brunnera en witte klimrozen.


Een mooi stukje in de tuin dat al aardig gevuld is 




De tuin wordt al voller en voller 

Maar er is ook nog heel veel leeg, plaats om nog meer te planten.....

Dus nog meer plantjes maken. Het valt best wel tegen hoeveel planten je nodig hebt voor zo'n kleine oppervlakte. In een echte cottage garden border zie je ook geen grond, dus dat mag hier dan ook niet. 

Verder heb ik nog wat varentjes gemaakt om de laatste lege plekken op te vullen maar nu is hij dan echt helemaal vol, dit deel van het project, de witte border van Sissinghurst is klaar. En ik ben er blij mee. 

                          




Als ode aan de witte tuin in Sissinghurst heb ik ook nog een heleboel Pulmonaria 'Sissinghurst White' gemaakt.









Nu de witte border rond de pergola klaar is ga ik even wat anders doen. 

Er is nog wel veel plaats om te vullen en ik heb ook al in mijn hoofd wat ik allemaal nog wil doen. 

Maar we zijn tenslotte met 2 projecten tegelijk bezig. Jan is al maanden bezig met een diorama van Hobbiton en daar gaan we nu voorlopig samen aan werken.


Vervolg van hoe het met Rose Cottage verder gaat en 


Overzicht van alle miniatuurprojecten  


















Reacties

Een reactie posten

Populaire posts