Rose Cottage 5:  november 2021


Terug naar overzicht

zie ook: 

Rose Cottage 1:  september 2020: 

Rose Cottage 2: november 2020

Rose Cottage 3: december 2020

Rose Cottage 4: januari 2021


Hier was ik geëindigd in januari 2021


Na het afwerken van ons Hobbiton project en de hele media heisa erna, alle reacties op internet, de kranten, de radio, de regionale tv en tenslotte zelfs de nationale tv werd het dringend tijd om buiten in de grote echte tuin te werken en even niet met de miniaturen bezig te zijn. 

Maar elke keer als ik boven in het atelier was waar Rose Cottage staat voelde ik het naar me roepen en wenken.

Toch ben ik flink geweest, en in oktober hebben we dan eerst de hele tuin weer winterklaar gemaakt en eind oktober was het dan zo ver. Alles was buiten klaar en opgeruimd en eindelijk, eindelijk kon ik dan weer verder met de Cottage Garden, mijn miniatuurtuin, daar had ik zo naar uitgekeken. 

De hele zomer was ik er wel in gedachten aan bezig geweest, Het eerstvolgende project zou een pergola worden, overgroeid met Wisteria/blauwe regen. En ik was maar aan het bedenken hoe ik die blauwe regen zo natuurlijk mogelijk kon maken. Voor mijn babykamerproject had ik al blauwe regen gemaakt, maar die vond ik niet zo heel goed gelukt, wel grappig maar niet 'echt' genoeg. 

Ik had al zitten zoeken op youtube en pinterest, verschillende gevonden maar ik vond ze geen van allen echt mooi of realiseerbaar in 1/12. Er was er slechts 1 die ik mooi vond maar die was meer in 1/6, en heeeel veel werk  voor 1 bloemtros, terwijl ik er wel 100 nodig had. Maar ik ging het proberen, of toch minstens op basis van dat idee werken.

Eerst maar een pergola in elkaar steken van hout en dat verven, een mooi werkje om de eerste dag weer te beginnen en het lukte mooi. Dan dus maar echt aan de blauwe regen beginnen, een werk voor de komende maand minstens. 

Bij het opruimen van de tuin had ik veel plantendelen bewaard en gedroogd, met het idee van: dat kan ik misschien nog wel eens gebruiken.

En terwijl ik in die bak aan het rommelen was kwam ik gedroogde Astilbes tegen en toen drong tot me door; als ik die toppen gebruik, dat lijken wel ideale bloemtrossen voor Wisteria. Ik werd er helemaal enthousiast van en begon er direct mee te experimenteren. 


Wisteria 1/12





Eerst een lila grondlaag spuiten, dan verven met een donkerder paars en dan afwerken met een licht lila. En het werd geweldig mooi, en het ging redelijk vlot, en dus maakte ik er 200, hoe meer de pergola begroeid was hoe mooier tenslotte.

Dan nog een paar honderd blaadjes uitponsen, en alles plakken op de takken die ik had gemaakt van ijzerdraad omwikkeld met papier en bruin geverfd.

Het was heel wat om te plakken maar het resultaat werd geweldig, en in een fractie van de tijd die ik verwacht had nodig te hebben. 



Direct erna heb ik een duiventil gemaakt, passend bij een English Cottage en Jan heeft er een paar schattige duifjes voor geprint.

Vervolgens heb ik 3 Hydrangea's gemaakt voor de border voor de pergola.

Daarna nog maar eens geprobeerd om viooltjes te maken, mijn eerder pogingen vorig jaar lukten nooit mooi, of ze werden te groot. Ook nu duurde het even maar uiteindelijk heb ik toch een serie viooltjes die er ook echt uitzien als viooltjes en de goeie maat hebben. 

Nog Echinacea''s gemaakt, ook verschillende probeersels en versies voor ze naar mijn zin waren, nog wat asters en de border is vol en klaar!



Bij de achterdeur zat nog een spleet, die deur sluit niet goed, en dat stoorde me al een hele tijd. Dus bedacht ik dat ik er een paar potten voor kon zetten. En wat staat er nu prachtig in een pot: Hakonlechloa macra 'Aureola" en qua kleur paste dat daar ook ideaal. Dus wat geprobeerd met kleuren geel en er een groen streepje op geverfd en honderden blaadjes stuk voor stuk met de hand uitgeknipt maar ik ben heel tevreden met het resultaat. Het verbergt niet alleen handig de spleet maar het ziet er ook geweldig uit, vind ikzelf.



Hakonlechloa macra 'Aureola'












                       Toen de Wisteria arch af was was ik eigenlijk echt wel super trots, ik vond het zelf echt geweldig geworden. Ik had het dan ook op miniatuurgroepen gepost en de reacties waren overweldigend en bewonderend. Dat geeft een extra boost om verder te gaan.

Het volgende project was de groententuin, niet echt mijn favoriete onderdeel maar het hoort natuurlijk wel bij een cottage tuin,

Dus eerst de basisstructuur gemaakt, 4 kleine bordertjes, omzoomd met lage buxushaagjes, en een pad erdoor. Dus dat had ik dan, nu nog de groentes maken. 



Ik was van plan om wat kolen te kleien, maar eigenlijk hou ik niet echt van met klei werken, papier is meer mijn ding. 

Ik begon dus te kleien, en gebruikte ook de moulds die ik zelf gemaakt had met siliconen korrels en bladeren van savooiekool en spruitjes die ik speciaal gekocht had. Het werd leuk maar niet spectaculair vond ik zelf. Eerst maakte ik nog bonenstaken en beplakte die met honderden met de hand uitgeknipte blaadjes, en gekleide boontjes. Worteltjes moesten er natuurlijk ook in, ik maakte 2 soorten, kleine stukjes om in de border te planten, en hele wortels om in een bak te leggen als net geoogst. 

Op pinterest ging ik dan op zoek naar meer inspiratie want de borders moesten nog meer gevuld.

En daar vond ik toch nog wel wat ideeën, sterker nog, ik vond daar verschillende ideeën met papier waaronder crêpe papier. Dat had ik al heel lang liggen in verschillende kleuren maar nog nooit echt gebruikt. En ook nu had ik niet de goeie kleuren maar wel nog een crèmekleurige. Dus ik bedacht dat ik dat misschien met de spuitbus kon verven, in de hoop dat de eigenschappen van het papier behouden bleven en het niet een stijve lap werd. En dat lukte wonderwel, sterker nog, het werd geweldig, een hele nieuwe wereld ging voor me open en ik werd weer helemaal enthousiast. Ik maakte boerenkool, en Lollo bionda en Lollo rosso, rode krulsla en het werd super leuk. Verder maakte ik nog wat uien van klei en het groen van papier.

Zo raakten mijn borders gevuld, ze waren vol en klaar en het was leuk maar nog niet helemaal super. Ik begin mijn lat steeds hoger te leggen, ja leuk is niet meer goed genoeg, ik moet zelf helemaal enthousiast worden voor ik tevreden ben over een project.


Dus haalde ik er wat gekleide dingen uit waar ik niet echt blij mee was, en deelde de borders anders in, zodat de vulling en de hoogte beter verdeeld waren. Maar door planten weg te gooien was er weer plaats over. En toen bedacht ik dat spruitjes misschien nog een idee waren. Ik keek op Google hoe zo'n plant er in het echt uit ziet, zelf zet ik dat nooit, ik hou totaal niet van spruitjes. Dus heb ik de plant nagemaakt van de afbeelding, met kraaltjes als spruitjes. En zodra het af was en ze geplant waren had ik het: ja, dit is het, dit is mooi, zo is het goed. 



Nog een courgetteplant gemaakt voor de overgang van de moestuin naar het volgende project, een niveau lager, en die lukte ook direct wonderwel. Ik was dus helemaal blij, het was een goeie dag en mijn tuin wordt steeds mooier. Nu nog een pompoen plant maken en planten en de moestuin is helemaal klaar en ik ben er blij mee. 



Nee, en toch heb ik het nog veranderd, ik kon het niet laten. De bladeren van de courgetteplant vond ik niet mooi, te grof, en toen bleek ik nog een pons te hebben die kon dienen en nu is het veel beter. Toen nog de pompoenplant gemaakt, en ik was klaar, dacht ik. 
Nee, toen besloot ik eens te proberen om een mandje te vlechten om de geoogste worteltjes in te doen. Dat lukte wonderwel, zeker voor een eerste probeersel, ik kon hem gewoon gebruiken dus nog een verbetering.



En toen kwam echt het moment dat ik aan het volgende project kon beginnen, de serre of kas. Eerst de bestrating gedaan, hetzelfde als die van de groententuin, en zorgvuldig geprobeerd om alles netjes door te laten lopen. 
Vervolgens een serre ontworpen, ik had toch minder plaats dan ik verwacht had, dus het werd niet zo'n grote kas. Alles netjes opgemeten, de benodigde houtjes gezaagd, alles 3x nagemeten en toen de stukken in elkaar gezet. 

Het plastic er tegen aan geplakt, het plastic waar ik eindelijk een goeie oplossing voor heb gevonden. 1mm dik, het soort dat ze gebruiken in fotolijstjes, echt ideaal, ook makkelijk te snijden op de proxon.



Enfin, het plastic er dus op en ook dat ging goed, nog steeds recht en strak. Het dak moest los er op, om bij de dingen in de serre te kunnen. En kijk, daar ging het fout, het past niet precies, in plaats van er plat op te liggen zit er een spleet en ik word er gek van. Waar is het fout gegaan?
Ok, het is niet dramatisch, op het eerste zicht ziet de serre er prima uit, zelfs op het tweede zicht, maar ik zie enkel die spleet. En ik weet niet wat ik er aan kan doen.
Zolang ik dat niet weet ben ik maar begonnen met de inrichting, werkbank, planken, de druivelaar. Jan heeft nog bloempotten geprint en zelfs een prachtige aardbeienpot gevonden, die is werkelijk prachtig gelukt en komt aan allebei de kanten van de serredeur (die wel heel goed past ;-) ) Eerst nog verven in een mooie terracottakleur.
Nu komt het echt leuke werk, het aankleden van de serre.
Ik ben aan het experimenteren om druiventrossen te maken maar de eerste twee probeersels zijn niet echt mooi gelukt, morgen verder. 
Vanavond heb ik ook een bonsai proberen te maken, die lijkt tot nu toe leuk te lukken, maar hij is nog niet af, morgen verder.
Eigenlijk zocht ik in de computer naar printables van potgrond en zakjes zaad, die ik al eens eerder gemaakt heb, maar helaas, ik heb ze blijkbaar niet opgeslagen, dom, nu moet ik weer opnieuw beginnen. 
Zo blijven we lekker bezig....


zie ook: 

Rose Cottage 1 September 2020

Rose Cottage 2 November 2020

RoseCottage 3 december 2020

Rose Cottage 4 januari 2021

Rose Cottage 5 november 2021

Rose Cottage 6 december 2021


Overzicht van alle miniatuurprojecten  

Reacties

Populaire posts